Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVORY

Odpovědi na sedm otázek internetového deníku Politikon

1. Budete se účastnit kampaně k evropským volbám a pokud ano, jakým způsobem podpoříte mateřskou stranu?
Kampaně se budu účastnit, protože jsem kandidátem ODS pro volby do Evropského Parlamentu. Občanskou demokratickou stranu pochopitelně jako kandidát podpořím tak, jak budu umět – tedy především prací.

2. Co říkáte pestrým kandidátním listinám, ve kterých figurují bývalý ředitel televize, moderátorka Sedmičky nebo pornohvězda českého původu?
Jsem popravdě překvapen jak počtem kandidujících stran, tak velmi pestrou škálou kandidátů.
Ani počet kandidátek ani pestrost kandidátů mi nevadí. Naši občané si jistě dovedou utvořit vlastní názor. Výsledek voleb potom bude odpovídat názorům, které naše společnost má.

3. Jaký výsledek tipujete pro Vaši stranu? Která frakce bude mít podle Vás nejsilnější zastoupení mezi zvolenými českými zástupci v europarlamentu?
Nejsem prognostik ani sázkař, proto nebudu tipovat ani nyní. Prognózy ukazují, že v tuto chvíli má ODS zcela bezkonkurenčně nejvyšší podporu voličů. Věřím, že si toto postavení favorita udržíme, ale současně si uvědomuji, jak náročné je pozici favorita voleb udržet. Obávám se, že povědomí, které o EU vytváří stávající vládnoucí koalice, může část našich spoluobčanů od účasti ve volbách odradit. To je chyba a je potřeba proti tomu udělat vše, co je možné.
Podle mého názoru bude v novém Evropském Parlamentu výrazně silnější zastoupení pravice než levice. Uspořádání do frakcí bude výsledkem povolebních jednání, v tuto chvíli není důvod pochybovat o tom, že poslanci zvolení za ODS se stanou členy frakce EPP-ED a ta bude nejsilnější frakcí v EP.

4. Neobáváte se, že europarlament oslabí roli českého parlamentu a ten bude chápán jako druhá liga, podobně coby ČNR v době existence Federálního shromáždění?
Ano, obávám. Oslabení rolí národních autorit je jedním z negativ, která by mohla být spojena s Evropskou unií.

5. Budete jako čeští poslanci spolupracovat se svými evropskými problémy na regionální úrovni?
Moje pozice je složitá, ale v této chvíli jednoduchá. Jako stávající poslanec Parlamentu ČR a kandidát do Evropského parlamentu si nedovedu představit svou práci bez úzké spolupráce poslanců obou těchto institucí. Za stejně významnou pokládám spolupráci s krajskými a obecními zastupiteli. Občanská demokratická strana mimo jiné nabízí právě v této oblasti velmi dobrou infrastrukturu a dlouholetou zkušenost v oblasti spolupráce politiků na všech úrovních zastupitelské demokracie.

6. Nemáte strach, že bude europarlament vnímán podobně jako senát na počátku své existence, totiž, že si nezíská důvěru občanů?
Strach nemám, ale ta obava je legitimní. Celá Evropská unie je pro nás novým prostředím. Vláda v posledních letec před vstupem udělal málo pro to, aby zvýšila obecné povědomí. Teprve čas ukáže, nakolik bude našimi občany chápán význam EP pro nás. Důležité je pochopit mimo jiné i to, že je potřeba mít silné zastoupení i v institucích, s jejichž prací nesouhlasím a jejichž existenci nevítám.

7. Jakou roli podle Vás bude mít Česká republika v Evropské unii?
To je velmi jednoduché – takovou, jakou si vydobude. ČR se stane plnohodnotným novým členem EU a dostane šanci jako všechny ostatní členské země. Jistě ale nikdo jiný než my nebude usilovat o to, aby hrála ČR větší roli. To je prostě na nás.


 

Související:

 
 

Internetový deník Politikon

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003