Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
MÉDIA

Prohlášení k pořadu ČT1

Prohlášení k odměnám člena Správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

MUDr. Milan Cabrnoch, 3. února 2004.

Dnes se na mne telefonicky obrátil redaktor České televize David Borek s dotazem ve věci mých odměn jako člena Správní rady ÚP VZP ČR. Jako důvod svého zájmu uvedl pan redaktor informace v mém čestném prohlášení ve smyslu ustanovení § 3 zákona č. 238/1992 Sb. (oznámení o příjmech).

Televize se zajímá o odměny člena orgánu veřejnoprávní zdravotní pojišťovny (pokud vím) poprvé.

Za několik dnů bude Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR hlasovat o vládním návrhu zákona, jehož cílem je omezení nezávislosti veřejnoprávní VZP a oslabení jejích orgánů, tedy i Správní rady.

Bezpochyby budu jedním z těch, kdo budou proti vládnímu návrhu zákona ve sněmovně vystupovat a navrhovat jeho zamítnutí. Jsem přesvědčen, že zájem televize o mne a mé odměny není náhodný. Jsem znepokojen ze zapojování veřejnoprávní televize do kampaně na podporu vládních návrhů zákonů.

Odměna členům Správní rady je poskytována v souladu s § 18 odstavcem (6) zákona č. 551/1991 Sb. Rozhoduje o ní Sbor zástupců VZP ČR a rozhodl o ní dříve, než jsem se stal členem Správní rady VZP ČR.

Výše odměny je stanovena na 1 200 Kč za měsíc (hrubého) a je vyplácena po zdanění všem členům Správní rady bez ohledu na jejich účast na jednání. Mimořádné odměny, jejichž výše se řídí účastí na jednání Správní rady a případně na jednání komisí Správní rady, činily v mém případě za první pololetí roku 2002 17 237 Kč a za druhé pololetí roku 2002 18 096 Kč (hrubého).

Rozhodně odmítám, že by tyto odměny, které jako členové Správní rady pobíráme, mohly ovlivnit rozhodování kteréhokoli člena Správní rady. Práce ve Správní radě je náročná, vyžaduje hodně času a je odpovědná. Výše odměny je svým způsobem symbolická. Není na mě, abych porovnával výši odměn členů orgánů zdravotních pojišťoven s odměnami členů orgánů jiných společností, v řadě případů i státních.

Odměnu jsem řádně uvedl ve svém daňovém přiznání i v oznámení o příjmech.


Další informace o odměňování členů orgánů VZP ČR může poskytnout tiskový mluvčí VZP ČR.


 

Související:

 
 

 

 

 

Reagujte:

Vaše jméno, titul:

Váš email:*
Chci na tento e-mail dostávat novinky:
Váš názor, vzkaz, dotaz, připomínka ?*

Prosím, vyplňte takto * označená pole. Děkuji

Rozsáhlejší texty zasílejte prosím na e-mail cabrnoch@psp.cz

 

 

Příspěvky:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003