Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVOR

Odpovědi na otázky Zdravotnických novin

MUDr. Milan Cabrnoch, 11. března 2003

rozhovor

Zdravotnické noviny: V některých lékařských a politických kruzích se hovoří o tom, že sílí vůle poslanců ke změně zákona č. 220/1992. V této souvislosti bych si Vás dovolil požádat o konkrétní odpovědi na níže uvedené otázky:

1. Neuvažujete o tom, že byste Vy nebo některý z Vašich kolegů-poslanců z ODS navrhl změnu zákona č. 220/1992? Je to na pořadu dne?

2. ZDN mají k dispozici návrh novely tohoto zákona, který sestavilo jedno z lékařských sdružení. Byl byste ochoten (anebo opět některý z Vašich kolegů z ODS) tento nebo podobný návrh podpořit, nebo dokonce i předložit?

Milan Cabrnoch: Situace kolem zákona o lékařských komorách je dlouhodobě nestabilní. To není žádné tajemství ani žádné překvapení. Největší problémy jsou v České lékařské komoře, kde je část členů přesvědčena, že stávající vedení komory nereprezentuje a nehájí jejich zájmy. Při povinném členství se tito lékaři cítí být rukojmím komory a více nebo méně aktivně usilují o změnu. Zprávu o tom, že sílí vůle poslanců, sám nemám, ale pokud je to pravda, vítám ji.

Jsem přesvědčen, že je velmi pravděpodobné, že skupina poslanců ODS, možná spolu s jinými poslanci, předloží poslanecký návrh novely zákona č. 200/1992. Není to však na pořadu dnes ani zítra. Osobně jsem přesvědčen, že změna zákona musí být rozsáhlá, zásadní, a musí jí předcházet řádná odborná i politická diskuse. Ta probíhá.

Text zákona s vyznačenými změnami, který jsem obdržel od redakce Zdravotnických novin doposud neznám a nevím, kdo je jeho autorem. Některé změny, jak jsem měl možnost postřehnout z rychlého přečtení, se kryjí či prolínají se změnami, které jsou nebo budou navrhovány v souvislosti s projednáváním vládního návrhu zákona o způsobilosti k výkonu lékařských povolání.

Principiálně bych zřejmě takový návrh, pokud by byl předložen, podpořil. Osobně bych však raději navrhoval změnu zásadnější, tento návrh zůstává v některých otázkách spíše na půl cesty.


 

Související:

 
 

 

 

 

Reagujte:

Vaše jméno, titul:

Váš email:*
Chci na tento e-mail dostávat novinky:
Váš názor, vzkaz, dotaz, připomínka ?*

Prosím, vyplňte takto * označená pole. Děkuji

Rozsáhlejší texty zasílejte prosím na e-mail cabrnoch@psp.cz

 

 

Příspěvky:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003