Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVOR

Odpovědi na povolební otázky Kolínského presu

MUDr. Milan Cabrnoch 21. listopadu 2002

rozhovor

1. Jak se cítí předseda Klubu zastupitelů ODS, tedy strany, která vyhrála volby, ale je odsouzena znovu do role opozice?

V komunalní politice nejde o city, ale o fakta. Volby jsme vyhráli, máme nejvíce zastupitelů. Budeme pracovitou opozicí, budeme ješte více než v minulém volebním období představovat alternativu vůči vládě koalice. Volební období trvá čtyři roky, nikde není psáno, že stávající koalice vydrží ve stejné podobě.


2. Proč si podle Vás ODS jako vítěz voleb nevydobyla žádné z míst v nejvyšším vedení (a rady) města?

Dnes, poté, co jsme si vyhodnotili všechny skutečnosti, jsem přesvědčen, že silová čtveřice Kosina, Rakušan, Krumich a Majerová udělali před volbami geniální tah, když se rozptýlili do ostatních politických stran. Hrané vymezení se nezávislých vůči levici a deklarace socialistů revidovat činy radnice byly tak přesvědčivé, že jsme jim na chvíli uvěřili i my.

3. Myslíte, že zde byly obavy z toho, že byste nyní měli možnost vidět posledních osm let vládnoucím Nezávislým pod prsty při některých sporných rozhodnutích nebo jste pro ostatní byli jednoduše osobně nepřijatelní jako lidé?

Myslim, že pro staronové vládce Kolína je velmi výhodné nenechat si do svých plánů nikoho dalšího mluvit.


4. Nebylo chybou vést tak agresivní předvolební kampaň? Určitě nikomu nevadilo, že poukazujete na zápory a omyly druhých, to se dokonce od opozice žádá, ale používat hesla jako Běda Čechům, kterým Rakušan vládne či tvrzení, že se za 5,8 mld. ve městě nic neudělalo, popř. zjevné lži typu, že Vám místní týdeník upírá využít prostoru v něm, to určitě musí vyvolat protireakce. Co si o tom myslíte?

My jsme avizovali otevřenou a kritickou kampaň. Byla pravdivá. Mýlíte se, když tvrdíte, že nikomu nevadilo poukazovani na chyby, právě naopak, řadě lidí, kteří městu vládnou nebo jsou s jeho vládci propojeni, poukazování na chyby setsakra vadí. Ke kampani patří i hesla a zkratky, kdo chce pochopit, pochopí.
Místní týdeník nám naopak svůj prostor velmi výhodně nabídl, bohužel však za podmínek pro nás nepřijatelných. Ale to je na jiný článek.


5. Změníte opoziční strategii z posledních let, kdy jste se také neúčastnili na vedení města? Nebo budete dál oponovat některým verdiktům starostky a rady města, přičemž ti dál povedou město podle vlastních not?

Po proběhlé volbě rady za podpory nové národní fronty je nepochybné, že již zmíněná silná čtyřka bude dál hrát podle svých not (kdo je doopravdy píše, vědí jenom oni). Budeme dále velmi kritičtí, cítíme závazek k nejen našim voličům, kteří si stejnou vládu ve městě rozhodně nepřáli.


6. Budete třeba jednat s Petrem Králem z ČSSD o případné podpoře některých Vašich návrhů?

Budeme vždy jednat se všemi zastupiteli o podpoře našich návrhů.


7. Když jste navrhovali Petra Krále do rady města, chtěli jste tímto gestem dát ostatním stranám a sdružením příležitost, aby nemusely do rady města volit komunistu?

K návrhu pana Krále do rady vedly dva důvody. Zaprvé si jej vážíme jako osobnosti, čestného člověka a úspěšného podnikatele, zadruhé jsme skutečně chtěli každému zastupiteli, i když má zakázáno volit ODS, dát šanci nevolit komunistu. Škoda, že ji někteří nedokázali využít.


8. Co myslíte, že ostatní strany a sdružení mimo ODS vzkázaly občanům města, když do rady města opět přivolaly člena KSČM?

To jim musí vysvětlit sami. V mých očích se nezměnili, což je pro mne osobním zklamaním. Jsou to lidé, kteří dlouhodobě podporují legitimizaci komunistické strany a tim zpochybňují demokratické změny v naší zemi. Osobně mne skutečně znepokojuje, ze někteří z nich jsou učitelé a předávají své vidění světa dětem.

9. Co mohou dělat voliči, kteří Vaší straně dali přednost před ostatními, ale přitom jejich hlas v této chvíli nemá žádnou váhu?

Především jim všem znovu děkuji. Nesmí sklonit hlavu. Všechny je zveme k aktivní spolupráci, budeme je informovat o dění ve městě i na radnici a budeme společně usilovat o změnu v nejbližší možné době. Při příštích volbách nás bude zase více!


 

Související:

 
 

Projev MUDr. Milana Cabrnocha na ustavujícím zasedání městského zastupitelstva v Kolíně.

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003