Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVOR

Povolební rozhovor v Kolínském presu

MUDr. Milan Cabrnoch, 20. června 2002

rozhovor

1) Jak hodnotíte výsledky voleb?

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jsou zlomové. Poprvé od roku 1946 vyhrála vítězně levice, po dvanácti letech od listopadové revoluce komunisté mimořádně posilují. Pravice bohužel neuspěla - ODA je před zánikem, Unie svobody byla "vyluxována" spoluprací s lidovci. Lidová strana nezměnila nic na své desetiletí stabilní volební základně a ODS mírně ztratila.
Jako poslanec a politik ODS pokládám za velký neúspěch to, že ODS volby nevyhrála a že nezvýšila počet získaných mandátů a tím i možnost ovlivňovat další vývoj naší země. Jako občan jsem velmi znepokojen evidentním vítězstvím komunistů. Pro náš další vývoj to není dobrá zpráva.

2) Proč podle vás vyhrála ČSSD?

Podle mne ČSSD volby nevyhrála. ČSSD ztratila pouze méně mandátů než ODS a Koalice. ČSSD získala nejvyšší počet hlasů. Volby však vyhráli komunisté, oni jediní ve sněmovně posilují, získali nové mandáty na úkor všech ostatních demokratických stran.
Úspěch ČSSD je dán podle mne relativně úspěšnými čtyřmi lety vývoje naší země. Na tomto úspěchu se podílela vláda pouze zčásti, nicméně je to i její úspěch. Dohoda s ODS umožnila ČSSD vládnout čtyři roky ve stabilním politickém prostředí. Aby bylo jasno, nelituji toho, naší zemi politická stabilita prospěla (např. zóna v Kolíně by bez politické stability nebyla ani náhodou). Cena, kterou za odpovědnost a tedy i za opoziční smlouvu platí ODS, je vysoká.

3) Čím si vysvětlujete takový úspěch levice a zejména komunistů?

Všichni známe úsloví "když se dva perou, třetí se směje". Od roku 1997 je naše politická scéna zaměstnávána bojem pravice s pravicí. Několik čelných představitelů ODS spolu s lidovci a tehdy ještě významnou ODA svrhl pravicovou vládu. Tím vyvolali nové volby, ve kterých ještě sice pravice vyhrála, ale nedokázala se sjednotit.
Po čtyři roky menšinové vlády ČSSD potom Koalice kritizovala ODS za opoziční smlouvu a přitom podporovala ve sněmovně zákony navrhované vládou ČSSD. ODS naproti tomu bojovala s vládou ČSSD ve sněmovně a bránila jí prosazovat socialistickou legislativu, přitom však díky smlouvě o stabilním politickém prostředí této vládě umožňovala pracovat.
Uměle byl vytvářen dojem, že vše, co se od roku 1989 změnilo, je špatně. Každý úspěšný byl nazýván zlodějem a tunelářem. Nepodařilo se ve společnosti přesvědčit o odpovědnosti každého za sebe, o tom, že být úspěšný není nic špatného. Pomalu prosakuje rovnostářství a závist úspěchu.
Komunisté zůstali mimo střed pozornosti. Škodit nemohli, a tak tiše přihlíželi souboji pravice s pravicí. Postupné legitimizaci komunistů pomáhá zapomínání lidí. Svým dílem k tomu přispěli i například údajně nezávislí na radnici v Kolíně, kteří již osm let demonstrují ochotu s komunisty spolupracovat - v posledních čtyřech letech spolu s lidovci a koalicí. Kolín tak trochu předbíhá republiku - v Kolíně již vláda lidovců a koalice s podporou komunistů funguje.

4) Myslíte, že vydrží spojenectví ČSSD a Koalice po celé čtyři roky?

To je opravdu těžká otázka. Programová shoda mezi těmito dvěma subjekty není téměř žádná. ČSSD s komunisty v zádech má Koalici na lopatě. Lidovci v Koalici zcela převálcovali Unii svobody.
Sociální demokraté budou následující čtyři roky vládnout ať tak nebo tak (vždy se mohou spolehnout na komunisty, je jen otázkou, jak vysokou cenu za tuto podporu zaplatí), nemají v podstatě co ztratit. Unie svobody na české politické scéně končí a pro její tolik vládychtivé politiky je tato vláda poslední šancí.
Je dost dobře možné, že vláda vydrží. Bude však prosazovat pouze program ČSSD.

5) Podpoří KSČM těsnou většinu ČSSD a Koalice?

To se musíte zeptat komunistů. Jsou na koni, sociální demokraté dobře vědí, že je budou při každém hlasování ve sněmovně potřebovat.
Domnívám se, že otevřeně komunisté vládu podporovat nebudou, při 101 to ani není třeba. V realitě hlasování se potom ukáže, kdo koho podporuje. Socialisté a lidovci budou muset pustit komunistům řadu silových míst ve sněmovně.
Nechci však být věštcem. Modelů dalšího vývoje je mnoho, uvidíme, čím nás pan Špidla se soudruhem Grebeníčkem překvapí. Příjemné překvapení to nebude.

6) Proč neuspěla pravice, hlavně ODS?

Tak především hlavně neuspěla Koalice a v ní hlavně Unie svobody. Tyto volby přece měly být vítězstvím Koalice nad ODS, tak to plánovali ti, kdo shodili vládu pravice v čele s Václavem Klausem v listopadu 1997. Mimochodem, je příznačné, že z těch, kdo "zradili" ODS je ve sněmovně již pouze jedna - Hana Marvanová, ostatní protagonisté "sarajevského atentátu" již nezískali podporu voličů.
Unie svobody mizí z politické mapy, lidovci si udržují (částečně na její úkor) svůj stabilní potenciál a vstupují do vlády se socialisty a snadno předvídatelnou podporou komunistů.
ODS také neuspěla, náš cíl byl získat nejvíce hlasů a převzít vládní odpovědnost. Velmi intenzivně uvažujeme o příčinách tohoto neúspěchu, desítky mých příznivců mi již volalo nebo napsalo svůj názor - udělejte to také (cabrnoch@psp.cz). Hlavní důvody jsou zřejmé - platba za opoziční smlouvu, úspěšný vývoj za doby vlády ČSSD, nepodařilo se nám dobře vysvětlit naši politiku a přesvědčit občany, aby šli k volbám a podpořili nás. Prosím toto téma nechat na další rozsáhlý článek.

7) Měl by Václav Klaus odejít z místa předsedy ODS?

To je častá otázka. Kupodivu se nikdo neptá, zda má odejít Hana Marvanová či Cyril Svoboda, kteří dovedli Koalici k mnohem větší ztrátě.
Václav Klaus je řádně zvoleným předsedou ODS. Pokud se on rozhodne odejít z této funkce, bude to jeho rozhodnutí - já ho o to žádat nebudu a ani si nemyslím, že by měl odejít.
Druhá otázka je nabídnout svou funkci a případně se o ni znovu ucházet. Takový postup podporuji. Vítám, že se Václav Klaus k tomuto kroku rozhodl. Je správné, že nejvyšší vedení ODS předstoupí před členy strany, zhodnotí výsledek voleb a požádá o novou podporu.
Jako člen Výkonné rady ODS jsem navrhl a prosadil řádně výsledky voleb analyzovat. Analýza není hlavně nějaká psaná zpráva, analýza je především prostor pro diskusi. Chci ty tři týdny využít k tomu, abych si o výsledku voleb a jeho příčinách v klidu popovídal s lidmi z ODS v Kolíně, na okrese Kolín, ve Středočeském kraji i ve sněmovně. Chci slyšet názory svých přátel a spolupracovníků. Teprve potom se budu cítit dostatečně oprávněn k tomu rozhodovat o dalším postupu.

8) Co pro vás znamenají výsledky voleb do poslanecké sněmovny vzhledem ke komunálním volbám?

Výsledky voleb jsou pro nás velkou výzvou. Musíme být lepší a poučit se z chyb.
Nemám pochybnosti o tom, že myšlenky, které Občanská demokratická strana prezentuje, mají ve společnosti velkou podporu, větší, než ukazuje výsledek voleb. Proto je naším a mým úkolem tyto myšlenky jasně a srozumitelně vysvětlovat, oslovit každého občana a přesvědčit ho, aby k volbám šel.
Stejně velký úkol je přesvědčit schopné a pravicově myslící lidi k tomu, aby se zapojili do veřejného politického života. Není to žádný med být starostou či členem zastupitelstva, není snadné vystoupit z řady a nahlas vyslovit to, co si myslím již dávno. Budeme usilovat o to, aby se všichni, kdo souhlasí s našim programem, postavili jasně na naši stranu.
Prvním krok jsme již udělali. Oblastní rada ODS v Kolíně 17. června 2002 večer rozhodla, že nabídneme všem pravicovým občanům okresu Kolín možnost kandidovat v komunálních volbách na kandidátce ODS. Každý, kdo souhlasí s programem ODS a chce se zapojit do jeho realizace se může obrátit na ODS v Kolíně a my mu pomůžeme postavit kandidátku ODS v jeho obci. Chceme tak, aby občané každé obce mohli v komunálních volbách volit ODS.


 

Související:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003