Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVOR

Odpovědi na dotazy Kolínského Presu

MUDr. Milan Cabrnoch, 6. června 2002

rozhovor

1) Jak myslíte, že dopadnou parlamentní volby? Jak byste chtěli, aby parlamentní volby dopadly? Podepíše ODS s ČSSD novou opoziční smlouvu nebo nějakou její obdobu?

Věřím, že ve volbách 14. a 15. června dostane největší podporu Občanská demokratická strana. Ve Středočeském kraji se dá očekávat jeden z nejlepších výsledků ODS v celé republice, přesto však je potřeba každého hlasu. Během kampaně jsem se pokusil oslovit každého.
Opoziční smlouva se opakovat nebude, podle mne bude vládnout koaliční vláda složená ze dvou stran z trojice ODS, Koalice a ČSSD.

2) Měl by být kolínskému rodákovi Miloši Zemanovi po odchodu z vrcholné politiky postaven v Kolíně pomník za jeho působení v čele vlády i za získání investice pro Kolín v podobě automobilky? Nemělo by se Jiráskovo náměstí na Zálabí, kde by pomník mohl stát, přejmenovat na Zemanovo náměstí?

Stavět pomníky živým není dobrý nápad. Přeji Miloši Zemanovi dlouhá léta plná odpočinku. Za poslední čtyři roky vlády si pomník nezaslouží, získávání investice kamkoli také není zásluha pouze předsedy vlády. Nechme panu Jiráskovi jeho náměstí a panu Zemanovi jeho důchod.

3) Má kolínská radnice přidělovat nájemní byty i lidem, kteří si mohou byt koupit nebo pronajmout od soukromníka? Měla by se snažit rozlišovat mezi tzv. sociálními případy a občany, kteří do této skupiny nepatří?

Přidělování nájemních bytů ve vlastnictví města chápu pouze jako nouzové řešení pro toho, kdo si skutečně nemůže bydlení pro sebe a svou rodinu zajistit jinak, tedy pro skutečně těžké sociální případy. Pro ty by mělo město mít zřejmě k disposici několik bytů. Ostatní byty je třeba rychle privatizovat. Město nemá s byty podnikat, rozhodování úředníků i politiků vyvolává přinejmenším spekulace o korupci.

4) Byli jste se už podívat v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry na místě, kde má vyrůst automobilový závod Toyota Peugeot? Myslíte, že se tato velkolepá investice dotkne nějak Vašeho života? Pokud soudíte že ano, jak?

Ano, na zóně jsem se byl podívat již několikrát, obdivuji soustředění takového množství pracovníků a techniky. Investice v Kolíně se bezpochyby dotkne života každého v Kolíně i širším okolí. Příjemně i nepříjemně. Zvláště v období výstavby se dá čekat spíše negativní vliv. věřím, že se Kolín stane ještě významnějším průmyslovým, obchodním a správním centrem.

5) I kdybyste na to měli, koupili byste byt v panelovém domě 2+kk za 820 tis. Kč, jako se tomu stalo při poslední dražbě městských bytů? Myslíte, že cena bytu uvedeného typu dosáhne až 1 mil. Kč?

Uvedená cena je podle mne na město velikosti Kolína příliš vysoká, pokoušel bych se hledat jiné řešení. Mám rád venkov a tak bych zřejmě raději hledal menší domek nedaleko od města, třeba i s nutností rekonstrukce. Nejsem zkušený obchodník s realitami, ale domnívám se, že během několika let ceny bytů v Kolíně opět klesnou.

6) Měla by kolínská radnice vést dialog s obchodníky v historickém pásmu, jichž se dotkne rekonstrukce náměstí? Neměli by být podnikatelé odškodněni za případné finanční ztráty, které jim mohou kvůli rekonstrukci náměstí vzniknout?

Klasicky špatně položená otázka. Radnice MUSÍ vést dialog s obchodníky i s dalšími občany kdykoli a o čemkoli. Zvláště tehdy, pokud činnost radnice zasahuje do jejich života a podnikání. Obchodníci v centru, kteří budou ve svém podnikání omezeni v důsledku rekonstrukce náměstí, by měli být "odškodněni" ze strany města tak, aby jim byly jejich ztráty alespoň částečně kompenzovány.

7) Myslíte, že by Město Kolín prostřednictvím svých zastupitelů mělo dál podporovat stejnou částkou jako dosud (2,5 mil. Kč) A tým FK Kolín po propadu ze II. ligy? Znáte lepší využití pro tuto částku?

Můj názor je dostatečně znám a mezi reprezentanty není populární. Podle mne má město podporovat především sport pro širokou veřejnost, pro děti, pro "každého". Podporovat vysokými částkami úzkou skupinku vrcholových sportovců z rozpočtu obce není správné.


 

Související:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003