Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
MÉDIA

Doktor, jenž kvůli politice pověsil medicínu na hřebík

Mladá fronta DNES, 4. června 2002, strana 2

V poslední době se stal známý hlavně tím, že si z parlamentního trezoru "nechal" ukrást čtyři sta tisíc korun rodinných úspor a dědictví po otci. Chystal se prý zrovna investovat do opravy chalupy u Kolína, proto si peníze neschoval třeba do banky. Taková proslulost Milana Cabrnocha - někdejšího pediatra, posléze vysokého úředníka ministerstva zdravotnictví a v posledních čtyřech letech poslance parlamentu za ODS - vůbec netěší. "Byl jsem prostě hloupý, hloupý," sype si popel na hlavu a dává najevo, že jsou mu dotazy na toto téma nepříjemné. Mnohem radši by prý prorazil tím, co chce v politice dokázat.

Tím je mimo jiné evergreen pravicových stran ve zdravotnictví: pacient, který má maximum informací ( i takových, jaké má dotyčná nemocnice výsledky v úmrtnosti) a maximum možností si vybírat (třeba lepší čočku do očí, za niž si odpovídajícím způsobem připlatí). Stejně tak je to pacient, který si sám zaplatí v lékárně lék do dvaceti korun a nežádá jeho proplacení po zdravotní pojišťovně, protože taková solidarita je podle Cabrnocha plýtváním peněz. "Mám na to takové podobenství: také si od jiných nenecháváte nosit tašku, kterou lehce unesete sám, a šetříte si pomoc na horší chvíle," říká. Podobné úvahy však zdravotnictví řeší už řadu let a některé nejsou zrovna populární, ostatně ani pravicová vláda je v dobách svého působení neuměla prosadit.

Přesto Cabrnocha politika vábí a nadále přitahuje víc než případný návrat k bílému plášti - přestože tvrdí, že ty nejsilnější prožitky má z bojů o životy na novorozenecké "jipce" v kolínské nemocnici. A kvůli penězům prý v politice taky není. "Nemyslím, že bych se měl o moc líp než někteří primáři či šéfové klinik," prohlašuje. Tak tedy proč? Poslanec říká, že chce dokončit, co začal - a že ho baví komunikace s lidmi. Na nedostatek vstřícnosti si novináři vážně ne mohou stěžovat. Milan Cabrnoch je podruhé ženatý, s druhou manželkou - dětskou praktickou lékařkou - má ročního syna


 

Související:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003