Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
MÉDIA

Vysílání pořadu Káva o čtvrté, Český rozhlas 2

Milan Cabrnoch 10. ledna 2002

informace

Ve středu 9. ledna jsem se zúčastnil vysílání pořadu Káva o čtvrté. Pořad vysílá Český rozhlas 2 v přímém přenosu od čtvrté do páté odpoledne a moderuje jej pan redaktor Sezemský.

Tématy dnešního vysílání byly přímé platby pacientů za zdravotní péči a za služby související s touto péčí. Hosty pořadu byli redaktorka Zdravotnických novin Vladimíra Bošková, tiskový mluvčí České lékařské komory dr. Kubíček, tiskový mluvčí České lékárenské komory dr. Horáček a já.

Především chci zdůraznit, že pacient má nezpochybnitelně právo za své peníze si koupit zdravotní péči nebo služby, které se zdravotní péčí souvisí. Jsou to především služby a péče, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Žádná země na světě není tak bohatá, aby mohla hradit svým občanům vše. Některá zdravotní péče ani nemůže být z pojištění hrazena –například lékařská prohlídka pro vydání zbrojního pasu.

Rozhodně nesouhlasím s tím, aby občan platil za to, za co lékaři současně platí pojišťovna. Také rozhodně nesouhlasím s zažitým systémem úplatků, které bezpochyby občané platí. Jsem si jist, že řada z těchto úplatků by nemusela existovat, pokud by měl každý možnost zcela legálně a „se stvrzenkou“ si zaplatit něco nad rozsah úhrady zdravotní pojišťovny. Pochopitelně legalizace šedé ekonomiky se nemusí každému líbit.

Budu vždy prosazovat, aby se solidarita týkala těch, kteří se bez pomoci ostatních skutečně neobejdou. Nesmíme připustit, aby kdokoli nedostal potřebnou zdravotní péči v zákonném rozsahu jen proto, že na ni nemá. Současně však musíme přestat plýtvat tím, že hradíme z pojištění drobnosti, které si každý může uhradit sám, a také tím, že hradíme péči poskytnutou zbytečně.


 

Související:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003