Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVOR

Odpovědi do ankety MF DNES

MUDr. Milan Cabrnoch, 13. dubna 2001

rozhovor

1. Podle ministra vnitra policejní důstojníci musí být ochotni převzít na sebe míru zodpovědnosti při rozhodování o zákrocích při neonacistických srazech. Při podobné situaci byl v minulosti stíhán rakovnický policejní ředitel František Bindík za zneužití pravomocí veřejného činitele. Měli by skutečně velící policisté v těchto případech nést kůži na trh i přesto, že jejich jednání nebude mít oporu v zákoně a tím by se vystavovali sami trestnímu stíhání? Najdou se takoví policisté?

Podle mne každý veřejný činitel a zvláště pokud je na vedoucím místě musí počítat s tím, že bude muset převzít odpovědnost za svá rozhodnutí. Není možné, aby zákon řešil a předvídal všechny možné situace. Je třeba, aby vedoucí policisté byli inteligentní, rozhodní a mravní lidé, kteří udělají správné rozhodnutí v potřebnou chvíli. Samozřejmě nesmí zákon porušovat. Na prvním místě však musí být ochrana slušných lidí a jejich majetku. Jsem ochoten posuzovat s pochopením rozhodnutí policistů a postavit se za ně, pokud konají ve prospěch občanů. Jsme přesvědčen, že takových policistů máme hodně a i touto cestou jim chci za jejich práci poděkovat.

2. Jste příznivcem či odpůrcem změn času na letní a zimní?

Ano, jsem. Letní čas mi vyhovuje, protože se prodlužuje den a máme tak větší šanci si užít krásných letních večerů. Myslím, že se to i vyplatí vzhledem ke spotřebě energií, ale jelikož nejsem odborník, vím, že se mohu mýlit.

3. Dáváte přednost bydlení v rodinném domku nebo ve vlastním či nájemním bytě?

Od narození jsem bydlel v nájemním bytě. Moji rodiče žili v jedné místnosti čtvrté kategorie v Kutné Hoře. V roce 1967 získali družstevní 2+1, kde jsem s bratrem a rodiči vyrostl. Můj nynější byt v Kolíně je také v nájmu. Rád bych bydlel ve svém, podařilo se mi v Kolíně koupit byt na sídlišti, ale je bohužel obsazen nájemníky a není v mé moci byt užívat. Na vině je regulované nájemné blokující trh s byty.
Upřednostňuji bydlení ve svém. Záleží na tom, kolik času jsme bydlení ochotni věnovat – vlastní dům chce více péče, byt se mi zdá být pohodlnější. Nejraději bych bydlel na vesnici, v domě s velkou zahradou a věnoval mu spoustu času. Zatím je to sen, ale mám penzijní pojištění, a tak…

4. Domníváte se, že ke zlepšení veřejného pořádku by napomohlo zřízení obecních šatlav?. Jaké tresty by si v nich lidé měli odpykávat?

K tomuto tématu jsem se již vyjadřoval. Svůj názor jsem nezměnil a obecní šatlavy nepodporuji. Ke zlepšení pořádku pomůže, pokud budou všichni dělat to, co dělat mají. Upřednostňuji prevenci před represí. Městští strážníci a policisté v ulicích vyjdou levněji a přinesou více, než šatlavy.

5. Co se vám líbí a naopak nelíbí na dosavadní činnosti krajského úřadu a jeho čelných představitelů?

Líbí se mi nasazení, s jakým pracuje hejtman a jeho nejbližší spolupracovníci. Velké úsilí vyžaduje vypořádat se s naprosto nepřipraveným úřadem.
Nelíbí se mi, že je o zastupitelích málo slyšet. Už vůbec není slyšet o úřadu a jeho zaměstnancích. Nelíbí se mi ani to, že vznikají další úředníci a nezanikají jiní, rád bych urychlil likvidaci okresních úřadů.

6. Myslíte si, že by členové zastupitelstev měst a obcí měli pobírat odměny za výkon svého mandátu? Pokud ano, tak v jaké výši?

Zastupitelé odměny za svou práci pobírají. Pokud je mi známo, nejsou nijak velké, v mém případě je to asi tak jeden tisíc za měsíc, a to jsem předseda klubu zastupitelů a předseda komise městské rady. Obecně jsem toho názoru, že pokud na někom chceme, aby něco dělal, musíme mu za to zaplatit. Mám zkušenost s tím, že pokud někdo dělá něco zadarmo, obvykle to za moc nestojí.


 

Související:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003