Informační stránky poslance MUDr. Milana Cabrnocha
| Novinky | Mapa stránek |
ROZHOVOR

Odpovědi na dotazy Kolínského Presu

MUDr. Milan Cabrnoch, 27. května 2001

rozhovor

1) Myslíte si, že se Nezávislí (předtím Kolíňáci) v čele se Z. Majerovou, J. Krumichem, V. Kosinou, J. Rakušanem. P. Rajdlem a I. Erbenem zúčastní komunálních voleb v roce 2002? Pokud ano, soudíte, že by i napotřetí ovládli radnici?

Ano, jsem přesvědčen, že výše Kolíňáci opět půjdou do voleb. Nevím samozřejmě, pod jakým názvem tentokrát, ale není to důležité. Vzhledem k pevnému a dlouhotrvajícímu svazku s komunisty je možné, že toto uskupení opět radnici ovládne. Velmi záleží na voličích a jejich rozhodnutí – osobně budu hlasovat pro změnu.

2) Myslíte, že má v Kolíně smysl pořádat festival dechových hudeb? Co vás na Kmochově Kolíně nejvíce zajímá a co vás v minulosti nejvíc zaujalo?

Ano, v Kolíně má smysl pořádat tradiční festival dechových hudeb. Kmochův Kolín je tradiční kulturní událostí, která se svým dílem podílí na životě města i regionu. Zajímá mne vždy setkávání mladých a starší a setkávání českých a zahraničních souborů.

3) Jste pro zákon, který by umožnil vyvlastňování soukromých pozemků potřebných pro vznik průmyslové zóny?

Nejsem pro vyvlastňování. Úkolem radnice a paní starostky především je profesionálně zvládnout vykoupení pozemků potřebné pro průmyslovou zónu. Průmyslová zóna je jistě v zájmu města, jeho obyvatel i podnikatelů ve městě a okolí. Je v zájmu především těch, kteří na ní budou podnikat a vydělávat. Zcela zřejmě není veřejným zájmem. V žádném případě však nesouhlasím se spekulacemi kolem vykupování pozemků. Každému majiteli podle mne náleží řádná cena, na které se s vykupujícím dohodne. Pokud vím, Kolín nabízí velmi dobrou cenu.

4) Co si myslíte o návrhu zákona, který by vám v manželství ukládal vašeho partnera informovat o výši vašich příjmů?

Je to nesmysl stejně jako všechny zákony, které se pokouší rozhodovat za mne tam, kde si mohu rozhodovat sám. Můj vztah s mým partnerem je mou odpovědností a na nikoho ji nemohu přenášet.

5) Vadilo by vám, kdyby se realizace rekonstrukce Karlova náměstí o jeden rok opozdila?

Nevadilo. Vadilo by mi, pokud by peníze, získané neočekávaně do rozpočtu města velmi výhodným prodejem akcií, byly vyplýtvány nebo „projedeny“. Rekonstrukci náměstí jsem podpořil. Pokládám ji za vhodnou formu využití nečekaně nabytých prostředků. Pokud bude důvod k odkladu realizace, nevadí mi to.

6) Myslíte, že by vedení kolínské radnice mělo efektivněji informovat veřejnost o své práci? Jak jste spokojeni s plněním této povinnosti? Mělo by ustanovit tiskového mluvčího?

Rozhodně. Již vícekrát jsem o potřebě zlepšení komunikace hovořil. Současný styl pokládám za nevyhovující, uzavřenost radnici škodí a mě jako zastupiteli vadí. Uzavřenost je vždy prostředím pro spekulace a fámy. Současně dává prostor pro neprůhledná rozhodnutí. Dlouhodobě taková uzavřenost velmi škodí.

7) Vnímáte plíživé rozšiřování krámků s asijskými obchodníky v ve středu Kolína jako problém, který může způsobit úpadek místních živnostníků? Myslíte si, že kolínské živnostníky ohrožuje i vznik dalších obchodů typu I.C. centrum u Kauflandu? Nebo to vše považujete za potřebnou konkurenci?

Otázka je klasickou ukázkou xenofobie až rasismu. Podporuji a vždy budu podporovat poctivé živnostníky, kteří svým zákazníkům přináší kvalitní službu. Vždy budu odsuzovat nepoctivé a podvodníky. Živnostníky, kteří se sami označují za drobné, může ohrozit pouze to, že nedokáží nabídnout kvalitu, která je odliší od supermarketů. Pokud budou ve svých obchodech nabízet stejné zboží jako supermarkety za mírně vyšší ceny a zavřou své obchody v 17 hodin, mohou být ohroženi. Jsem si jist, že v Kolíně máme mnoho živnostníků, kteří zdaleka nejsou drobní ani ohrožení, protože nabízí něco více, než Kaufland či Makro.


 

Související:

 
 

 

 

© MUDr. Milan Cabrnoch 2003